Klik op de onderstaande vragen voor het antwoord


Is mijn tent nu lek of is het condens?

Een polyester of polyester/katoenen tent heeft een waterdichte coating waardoor het optrekkende vocht niet naar buiten kan. Dat vocht blijft dan aan de binnenkant van de tent zitten en het lijkt dan of de tent lek is. Deze condens vorming is onvermijdelijk maar wel te beperken. Door bijv. gebruik te maken van een grondzeiltje onder de gehele tent. Optrekkend vocht vanuit de ondergrond is de grootste condens veroorzaker. Ventileer daarom zoveel mogelijk, gebruik alle ventilatie kappen en zet ’s ochtends je luifel open zodat de tent kan drogen. Tussen je matje en de tentbodem kan ook condensvorming ontstaan, gebruik een (isolatie) matje om dit te voorkomen.

Een katoenen tent heeft in principe niet of nauwelijks condens vorming, omdat het katoen een ademend materiaal is. Echter wanneer het regent en het katoen dichtgetrokken is dan kan er wat condens ontstaan maar dit is minimaal.

Indien katoen niet goed de kans krijgt om te drogen kan het “weer” in het materiaal trekken. Let er dus goed op dat de tent nooit langer dan 24 uur nat opgevouwen is en ventileer de tent regelmatig. (bijv. bij seizoenplekken waar de tent langere tijd staat zorg er ook daar voor dat je de tent regelmatig laat ventileren).

Mijn tent stok is gebroken, hoe kan ik dat zelf repareren?

Een gebroken tentstok kan je eenvoudig zelf repareren.
Bij de meeste aluminium stokken zit een speciaal busje waarmee je de breuk (tijdelijk) kunt repareren. Schuif dit busje over de breuk heen en knijp de uiteinden voorzichtig met een tangetjes dicht zodat het busje niet meer over de stok schuift. Je kunt nu de stok weer gebruiken. Als je niet zón reparatie busje hebt moet het stokdeeltje vervangen worden.

Een gespleten glasfiberstok kan met tape worden gerepareerd, en later kan je het kapotte deel vervangen. Losse elementen zijn in de winkel verkrijgbaar.

Opmeten en vervangen van een stokdeel
Meet de lengte van een stokdeeltje (excl. het insteekje wat in de andere stok verdwijnt) en bij een aluminium stok meet je de tevens de binnenmaat (inwendige diameter) van de stok. Met deze informatie kunt u bij uw dealer een nieuw stokdeeltje bestellen

De stokken worden d.m.v. een elastiek bij elkaar gehouden. Het elastiek wordt aan weerzijde van de tentstok d.m.v. een knop of ringetje geblokkeerd zodat het niet terugschiet. Met behulp van een stuk ijzerdraad of brei naald kan je deze knop of ringetje uit het laatste element duwen. Vervolgens maak je de knop/ringetje los, haal het elastiek eruit, vervang je het element, stop het elastiek weer terug en bevestig het ringetje of knop.

Wanneer kies je voor katoenen, polyester/katoen of polyester tent?

Katoen Het meest ideale tentdoek voor kampeerders. Katoen is goed ademend en vochtregulerend wat een prettig leefklimaat in de tent geeft. Een katoenen tent is ideaal als u langere tijd op een plek blijft en dus niet elke avond de tent moet opbreken. Katoen is wel zwaarder en bewerkelijker (goed laten drogen, goed opbergen etc.) dan de overige materialen maar ook veel sterker en heeft en langere levensduur (ca. 25-50 weken) (zie ook de specifieke eigenschappen van katoen)

Polyester
Dit materiaal is ideaal voor lichtgewicht trekkers tenten. Het is licht van gewicht, sneldrogend en blijft in natte toestand mooi strak. Ook het pakvolume is in vergelijking met andere materialen bijzonder klein. Omdat polyester is voorzien van een waterdichte coating en dus niet ademt moet je goed ventileren om eventuele condens zo goed mogelijk te voorkomen maar ook voor een beter leefklimaat. Dus als je met de fiets of rugzak op pad gaat en niet al te veel pakvolume of gewicht wilt, snel je tent wilt opzetten en weer opbreken dan is een polyester tent de uitkomst. Levenduur ca. 15-20 weken. (voor meer info zie de eigenschappen van polyester verder op)

Polyester/katoen
Dit materiaal bestaat uit een mix van katoen en polyester. Polyester/katoen is sterker dan gewoon polyester en is beter bestand tegen de UV stralen hierdoor is het leefklimaat is de tent ook aangenamer dan in een 100% polyester tent. Het materiaal is wat zwaarder en droogt minder snel en heeft een iets groter pakvolume dan polyester. De waterdichte coating en de getapte naden zorgen ervoor dat de tent waterdicht is. (neem altijd uit voorzorg een naden dichter mee!) Polyester/katoen is eigenlijk een soort tussenvorm tussen het zware katoen en het lichte polyester

De tent lekt op een naad. Wat kan ik daar aan doen?

Indien u heeft bepaald waar de naad precies lekt kunt u met wat nadendichter de naad aan de buitenzijde insmeren (maak eerste de naad goed stof vrij en schoon. Trek nooit de (losse) tape aan de binnenzijde van de naad eraf want kan je tevens een stuk coating van het doek meetrekken. Nadendichter is los in de winkel verkrijgbaar.

Ik heb kleine zwarte plekjes in mijn tent. Wat is dit en wat kan ik hier aan doen?

Dit zijn meestal kleine schimmelplekjes (“weer”) veroorzaakt doordat er niet goed of voldoende geventileerd is. Hier is vrijwel niets te doen. Als je het tijdig constateert kan je eventueel de tent flink spoelen. Gebruik hiervoor water met een scheut azijn. Hierna de tent weer goed naspoelen met schoon water, op laten drogen en als het katoentent is de plek weer opnieuw impregneren.

Waarom moet ik een grondzeil gebruiken?

Naast het feit dat een grondzeil vuil en water buiten houdt, voorkomt het tevens enorm veel condens in de tent. Optrekkend grondvocht is de grootste veroorzaker van condens in de tent. Dus indien mogelijk, altijd een grondzeil gebruiken!

Hoe bevestig ik de scheerlijnen aan mijn tent?

kijk hiervoor op de site bij "how to erect the tent" Hier is een goed voorbeeld te zien hoe de scheerlijen bevesitgd moeten worden.

Het elastiek van mijn tentstok is kapot, hoe komt dit en hoe kan ik het maken?

Na verloop van tijd verliest het elastiek zijn elasticiteit. Als de stok opgevouwen is blijft er altijd spanning op het ealstiek staan, waardoor na enige tijd het elastiek minder wordt en kan kanppen. U kunt dit overigens voorkomen door de stokken vanuit het midden op de te vouwen en niet vanaf een kant. Zodoende is de spanning op het elastiek het minst. U kunt het kapotte elastiek eenvoudig zelf vervangen. De meeste kampeerzaken hebben dit elastiek los leverbaar. Het elastiek wordt aan weerzijde uiteinde van de stok met een knopje vastgezet. Indien u er niet uit komt kunt u altijd bij een van onze dealers terrecht die kunnen u precies vertellen hoe het moet.

Vlekken en vuil, wat te doen?

Onderhoud

Schimmel
Aan schimmel is vrijwel niets te doen. Bij tijdige constatering van schimmel de tent flink spoelen. Gebruik hiervoor water met een scheut azijn. Hierna de tent weer goed naspoelen met schoon water, op laten drogen en vervolgens impregneren.

Vogelpoep
Schraap of veeg de verse vogelpoep zo snel mogelijk van het tentdoek. Verwijder de rest met lauw water. Eventuele overblijfselen zullen na verloop van tijd verdwijnen.

Vetvlekken
Dep zoveel mogelijk op met bijvoorbeeld wc-papier. De rest met terpentine verwijderen. Nabehandelen met alkalivrije zeep. Het katoen moet hierna weer geïmpregneerd worden.

Harsvlekken
Eerst afschrapen en daarna met alcohol of terpentine behandelen. Het katoen moet hierna weer waterdicht gemaakt worden.

Tarp. De luifels zijn uitverkocht, is er nog een alternatief? wat is een tarp?

U kunt een tarp als luifel boven de tent opspannen. Een tarp is een groot stuk doek wat is verschilende maten en kwaliteiten leverbaar is. De tarp kan je op verschillende manieren opzetten vandaar dat er geen opzet schema of adives bij gesloten zit. Het handigste is om er 2 verstelbare tarpstokken bij de kopen en deze als staanders gebruiken en vervolgens het doek verder af te spannen. Je kunt een tarp ook los gebruiken dus als zonne scherm boven een paar stoelen.
Kampeerartikelen - Familietent - Rugzakken